5 dolog, amit tudnunk kell az alkoholmentes borról

Az alkoholmentes italok még mindig csak a töredékét teszik ki az iparágnak, azonban, napjainkban ez a szám egyre inkább növekszik. Mutatunk is 5 dolgot az iDrinks.hu segítségével, amelyet még lehet, hogy nem hallottál az alkoholmentes borokkal kapcsolatban!
Az alkoholmentes bor nem mai találmány
Az alkoholmentes bor Dr. Thomas Bramwell Welch amerikai miniszter és fogorvos nevéhez fűződik. Ugyanis 1869-ben szőlőlevet pasztörizált, hogy alkoholmentes bort készítsen.
Minden alkoholmentes bor először alkoholos
Hogyan kell ezt érteni? Az alkoholmentes bor nem csupán szőlőlé. Voltaképpen ugyanúgy készítik, mint bármely más bort. Az alkoholt két eljárással távolítják el: fordított ozmózissal és vákuumdesztillációval. A vákuumdesztilláció során a bort vákuumba helyezik, hogy az alkohol elpárologjon. Ez a folyamat maximum 35 fokon zajlik. Az alacsony hőmérséklet miatt a bor íze nem vész el. A fordított ozmózis nem csak bonyolultabb, de drágább folyamat is.
Valamennyi alkoholt tartalmaz
Az alkoholmentes bor is tartalmaz valamennyi alkoholt. Azonban az alkoholmentes boroknak számtalan előnye létezik. Kevesebb kalóriát tartalmaznak, kevésbé dehidratálóak és a szív egészségére is ugyanolyan pozitív hatást gyakorolnak, mint a mértékkel fogyasztott alkoholos társaik.
Olcsóbbak, mint az alkoholosak
Az alkoholmentes borok mellett szóló érv még az is, hogy sokkal olcsóbbak lehetnek, mint a normál borok.
Hátránya is van
Az alkoholmentes boroknak nem csak előnyeik, hátrányaik is vannak. Az alkoholos borokkal ellentétben mind a vörös, mind a fehér borokat felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni és 5 nap alatt el kell fogyasztani. Amennyiben nem bontjuk fel az alkoholmentes bort tartalmazó palackot, akkor egy-két év a szavatossági ideje.